Сега от 1000 преболедували коронавирус 270 души могат да повторят. Това са 27%, защото вирусът се промени. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община пред Нова телевизия.

Той очаква през август да дойде пикът заболели от COVID-19 и иска да се възстановят интензивните легла и да се възстановят ковид зоните. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера. Бустерът действа за този вариант само за няколко месеца, обясни Кантарджиев.

822 са новите случаи на COVID-19

822 са новите случаи на COVID-19

Положителни са 28,93 процента

Хората, изкарали COVID-19 преди 4-5 месеца могат да чакат новата ваксина, поясни той.

Да не се събираме много хора на едно място, е неговият съвет. Симптомите са гърлобол, хрема, отпадналост. При този вариант всеки по различен начин го кара. Инкубационният период е 3-4 дни от контакта. Някои започват само с температура.

Бързите тестове антигенни тестове до голяма степен показват дали човек е заразен. Те трябва да се правят при условие: "Да не си ял, да не си пил - ако се вземе от гърло - да се вземе до позив за повръщане. Добре е да се направи генетичният тест, който има възможност", каза Кантарджиев.

По думите му трябваше да се върнат PSR тестовете. По отношение броя на интензивните легла, сега болниците още са празни, но хората много тежко карат да имат достъп до интензивно лечение.

Той смята, че трябва да се възстановят т.нар. ковид зони. На самата каса ще излезе по-лесно, ако има повече мерки за ранна диагностика.

Относно предупреждението на СЗО за опасност от маймунска шарка, той каза, че е опасно за хората, които допускат близък контакт - кожа в кожа. Това е поведенческа болест. От здрависване нищо няма да ни стане, но при много близък контакт трябва да е сигурен, че партньорът му не е контактувал с други. 96% от заболелите са мъже. От 15 000 заразени само 5 души са починали в Африка.