Планът на президента на САЩ Барак Обама по създаването на нови работни места, за чието осъществяване могат да отидат 447 милиарда долара, има всички шансове да предотврати рецесията, застрашаваща света и САЩ през следващата година, смятат водещи икономисти, информират чужди медии.

На 9 септември Обама в обръщение към конгреса предложи да бъдат отделени 447 милиарда долара за създаване на работни места.

Представяйки плана си в Конгреса, американският президент изтъкна, че това ще даде тласък на икономиката, която буксува, ще даде увереност в това, че ако те инвестират и наемат работници, ще има облекчения върху техните стоки и услуги.

Президентът призова планът да бъде приет незабавно и да бъде прекратен политическият цирк пред лицето на националната криза и реално да бъде направено нещо за икономиката на страната.

Според икономистите тази мярка ще повлияе върху темповете на икономически растеж. Брутният вътрешен продукт през 2012 година може да се увеличи с 0,6 % и безработицата да се намали с 0,2 %.

Според последните прогнози на Световната банка световната икономика през 2011 година ще регистрира растеж 3,2 %. Според съветника на Обама Нуриел Рубини отслабването на икономиките на САЩ, Великобритания и Еврозоната е сигнал, че настъпва новата вълна на кризата. Кулминацията й може да е през 2013 година в зависимост от водената монетарна политика.