Италиански съветници са подкрепили предложение за нова 4-дневна работна седмица като начин за справяне с увеличаващата се безработица. Това съобщава "Индипендънт".

Пиерджовани Алева, регионален съветник за региона Емилия-Романия в Северна Италия, препоръчва работната седмица да бъде намалена от 40 на 32 часа. Той заяви, че промяната ще създаде до 200 000 работни места, въвеждайки нови роли в множество дисциплини и отрасли. Така ще бъде осигурена работа за 160 000 безработни в района.

Работната седмица в Италия е намалена през 1977 г., когато събота е премахната като работен ден и часовете са намалени от 48 на 40. Италианските работодатели могат да бъдат глобени с до 1500 евро, ако нарушат правилата. Смята се, че промяната ще позволи да бъдат разкрити до 1 млн. нови работни места в страната.

Пиерджовани Алева заяви по време на заседание на съвета, че вярва, че промяната напълно ще премахне безработицата в региона. Съветниците ще обсъдят проектозакона, след като той бъде готов и представен пред местното събрание.

Италианското правителство в продължение на няколко десетилетия насърчава схеми за споделяне на работа и всички работници имат право на най-малко четири седмици платена отпуска всяка година. През октомври миналата година нивото на безработицата в Италия бе 11,6 %, като преди 10 години е била 6 %.