Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) за 2017 г. да е в размер на 134,9 милиарда евро предложи Европейската комисия (ЕК).

Предлага се също бюджетът да е съсредоточен върху два основни политически приоритета за Европа: да се подпомогне процесът на възстановяване на европейската икономика и да се подобри сигурността, както и да се преодолеят хуманитарните предизвикателства в съседните на ЕС държави. Това съобщават от комисията.

От Брюксел уточняват, че увеличените средства ще отидат за инвестиции в растеж, работни места и конкурентоспособност на ЕС. Те ще бъдат използвани и за осигуряване на необходимите ресурси за защита на външните граници на ЕС. Друго, върху което ще бъдат съсредоточени средствата, е повишаване на сигурността в съюза и извън него, оказване на помощ за приемането и интегрирането на бежанци и за предприемане на мерки срещу първопричините за миграцията в държавите на произход и на транзитно преминаване.

Заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева заяви, че ЕС е изправен пред огромни предизвикателства. Затова в тези трудни времена един целенасочен и ефективен бюджет на ЕС не е лукс, а необходимост. По думите й бюджетът ще служи като буфер срещу сътресенията и дава тласък на икономиката. Освен това ще помага и за решаването на проблеми като бежанската криза.

Георгиева е категорична, че бюджетът продължава да е фокусиран върху резултатите. Гарантирало се, че всяко евро от бюджета на Евросъюза се изразходва правилно.