В Обединеното кралство за първи път вятърните турбини са произвели повече електроенергия, отколкото газовите топлоелектрически централи. Това разкри Би Би Си

Според изследване на Имперския колеж в Лондон през първите три месеца на годината вятърните паркове са произвели една трета от електроенергията в страната.

Успоредно с това National Grid, компанията, която управлява електропреносната мрежа на страната, съобщи, че през април е отчетен и рекорд при производството на слънчева енергия.

Обединеното кралство планира до 2035 г. да произвежда цялото си електричество с нулеви нетни въглеродни емисии.

"Все още има много препятствия по пътя към енергийна система, напълно освободена от изкопаеми горива, но фактът, че вятърът за първи път надминава газа, е наистина знаково събитие", казва Иън Стафъл, изследовател в областта на енергетиката в "Импириъл колидж" и водещ автор на доклада.

Голяма част от вятърната енергия в Обединеното кралство се произвежда от офшорни вятърни паркове. От 2015 г. Англия забрани инсталирането на нови наземни вятърни турбини.

Съгласно действащите правила за планиране, компаниите могат да кандидатстват за изграждане на наземни вятърни турбини само на земя, специално определена за тази цел в плановете за използване на земята, изготвени от местните съвети.

Учените смятат, че преминаването към възобновяема енергия е от решаващо значение за ограничаване на последиците от изменението на климата, които вече се усещат, включително в Обединеното кралство, което миналата година отбеляза най-горещата си година в историята.

Производството на слънчева и вятърна енергия в страната се увеличава. През първото тримесечие на 2023 г. 42% от електроенергията в Обединеното кралство е произведена от възобновяеми източници, а 33% - от изкопаеми горива.

Въпреки това електроенергията покрива само 18% от енергийните нужди на Обединеното кралство: електроенергията не задоволява например нуждите от отопление на жилищата (които в страната се захранват предимно с газ), производството и транспортът изискват и други енергийни източници.