Необузданата инфлация в Турция ще продължи да нараства през следващите месеци, преди да спадне до около 27% към края на годината. Това показва проучване на Ройтерс сред икономисти, публикувано в понеделник.

Инфлацията в страната се покачи до 36% през декември, след като поредицата от намаления на лихвените проценти от страна на централната банка накара турската лира да загуби 44% от стойността си спрямо долара през 2021 г.

Годишният индекс на потребителските цени ще възлезе на 40% в края на първото тримесечие и на 39% в средата на годината, според оценка в проучването на Ройтерс от 10-14 януари. Експерти очакват инфлацията да намалее до 26,8% в края на 2022 г. и до 15,4% през 2023 г., което рязко контрастира с прогнозите на турското правителство, че тя ще спадне до едноцифрено число до средата на 2023 г.

Въпреки политиката на властите за поддържане на ниски лихви с цел стимулиране на износа и кредитирането, някои икономисти смятат, че централната банка на Турция ще промени посоката и ще повиши лихвения си процент в бъдеще.

Ердоган обеща цените в Турция да паднат скоро

Ердоган обеща цените в Турция да паднат скоро

Според него данните за инфлацията не отговарят на икономическите реалности

Средната оценка за едноседмичната репо лихва е тя да остане непроменена на ниво 14% през цялата тази година, но седем от 20-те анкетирани икономисти очакват понижение, а трима - повишение, като най-високата оценка е 25%.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган подкрепя агресивното намаляване на лихвените проценти в програмата си, която акцентира върху експорта и кредитирането, въпреки рязкото покачване на инфлацията и острите критики към тази стратегия от страна на икономисти и опозиционни депутати.

Неотдавна управляващите заявиха, че най-големият икономически проблем на Турция е хроничният дефицит по текущата сметка, дължащ се до голяма степен на големия внос, който според тях ще се подобри в резултат на новия икономически план.

Турската лира поевтиня с близо 3%

Турската лира поевтиня с близо 3%

Печалбите ѝ от ден по-рано бяха изтрити