Цените на производителите в Германия отбелязаха най-големия си спад, откакто е започнала да се води статистика за този показател през 1949 година.

През ноември, с резкия спад на цените на петрола и ускоряването на глобалното икономическо забавяне, което понижава търсенето в световен мащаб.

Производствените цени в най-голямата европейска икономика са намалели с 1.5 на сто от октомври насам, когато останаха без промяна спрямо предходния месец, съобщи днес Федералната статистическа служба във Висбаден.

На годишна база производствените цени в Германия са забавили ръста си до 5.3 на сто, спрямо 7.8 на сто през октомври.

Понижението на цените на индустриалните суровини под натиска на свиващото се потребление е основна причина за спада на производствените цени, пише Monrey.bg.

Германската икономика е в рецесия, като от централната банка очакват свиване с 0.8 на сто през следващата година.

Днешните данни показват, че инфлационният натиск ще продължава да намалява, след като потребителските цени в Германия нараснаха само с 1.4 на сто на година база през ноември, спрямо покачване от 2.5 на сто през октомври, така хармонизираният индекс за инфлацията в страната намаля под целевата граница от 2 на сто, определена от ЕЦБ, за първи път от 2007 година насам.

Членът на борда на Европейската централна банка Юрген Щарк предупреди вчера, че стимулиращите мерки, оказващи подкрепа на инфлацията, като ниските основни лихвени проценти, трябва да бъдат променени и да се поеме по-рестриктивен курс, веднага щом кризата приключи.