Африканска чума по свинете в Румъния притеснява местните фермери, тъй като не е ясно какво да правят със земеделски култури в заразените райони.

Миналата седмица румънското министерство на земеделието предприе унищожаване на културите в районите с чума по дивите свине. Страната е и ключов износител на пшеница, може и да не се налага унищожение на реколта, но районите ще са под карантина.

Румъния съобщава, че от 31 юли са открити почти 550 огнища на заразата, според националната ветеринарна служба и орган по безопасност на храните ANSVSA.

Изградиха 81 км от оградата по границата с Румъния срещу диви свине

Изградиха 81 км от оградата по границата с Румъния срещу диви свине

На 90% от разстоянието вече са разнесени колове

"Заповедта беше много несполучлива и предизвика паника сред фермерите заради потенциалните щети", въпреки това тя "зарадва някои търговци, защото биха могли да поискат да изкупят царевицата на по-ниски цени от земеделските производители", коментира Лауренциу Бачиу, президент на Лигата на румънските фермерски асоциации. 

Унищожаването на реколтата ще доведе до увеличаване на загубите, като реколтата от пшеница се очаква да е с 20% по-слаба в сравнение с миналата година, а жегите и сушата увреждат реколтата в други износители от ЕС. 

Делтата на Дунав е най-засегната от африканска чума по свинете, според ветеринарните власти, на югоизток са умъртвени 62 000 прасета от домакинства и големи ферми и 20 диви свине, а на северозапад са убити 175 домашни и 13 диви свине.