самсун джейханРуски и турски представители ще положат днес подписите си под споразумение за строителството на петролопровода "Самсун-Джейхан", който се смята за алтернатива на проекта "Бургас-Алекдандруполис", съобщи кореспондентът на БНР в Москва.

Документът трябва да определи какъв ще бъде икономическият модел за изграждането на петролопровода на турска територия. Основната цел на проекта е повишаване на капацитета за пренос на суровината от черноморския и каспийския регион към европейските пазари, като бъде заобиколен пренатовареният маршрут през Босфора и Дарданелите.

Според руския министър на енергетиката, на следващия етап от преговорите се очаква акционерите да поемат конкретен ангажимент за запълване на тръбата, която ще свърже турския черноморски град Самсун със средиземноморското пристанище Джейхан.

Руските компании "Роснефт" и "Транснефт" се очаква да участват с по 25% в „Самсун-Джейхан", като интерес проявява и „Лукойл". Предвижда се по тръбата да минат годишно по около 70 млн. тона суров петрол.

Стойността на дългия 550 км петролопровод се изчислява приблизително на 3 милиарда долара. Освен руските компании, в проекта участват турската „Чалик Холдинг" и италианската Eni.

Руските и турските икономически „актьори" се срещнаха днес в столицата на Татарстан Казан, за да обсъдят важни икономически и енергийни проекти.

На срещата на Смесената икономическа комисия в татарската столица присъстват турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, представители на турски икономически и бизнес организации ДЕИК и ТУСКОН. Русия е представлявана на срещата от руския вицепремиер Игор Сечин. Сред ключовите теми, които се разискват, са изграждането на петролопровода Самсун-Джейхан, атомната централа Аккую и цените на природния газ. На срещите присъства и президентът на Татарстан Рустам Миниханов.

Срещата има и подготвителен характер за предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Москва на 15 март, когато енергийните въпроси ще бъдат водеща точка в дневния ред на срещите.