Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 4,5 процента в изненадващ ход, докато властите изпитват затруднения да обуздаят повишаващите се цени на храните и заплахата от нови санкции, съобщава "Франс прес".

През последните месеци Русия се сблъска с ускоряваща се инфлация и слаба рубла, като властите са подложени под натиск, тъй като цените на основните стоки се увеличиха по време на пандемията от коронавируса.

"Бързото възстановяване на търсенето и повишеният инфлационен натиск изискват връщане към неутрална парична политика", се казва в изявлението на Руската централна банка, като се добавя, че могат да последват още увеличения на лихвата.

Увеличението на лихвата с 0,25 процентни пункта - първото от края на 2018 г. - изненада мнозина анализатори.

Икономистът Татяна Евдокимова заяви, че повишаването е отговор на инфлацията, надвишаваща прогнозите.

"Изглежда регулаторът е бил изненадан, след като увеличението се случи, въпреки че няма ясен сигнал за предстоящо затягане", написа Евдокимова в "Туитър".

Потребителските цени започнаха да се покачват през март 2020 г., задвижвано от спад в цените на петрола и спад в стойността на рублата след месеци на исторически ниска инфлация.

Тимъти Аш, стратег в Bluebay Asset Management, заяви, че е очаквал повишение и посочи нарастващите геополитически рискове и заплахата от нови западни санкции.

"Това няма нищо общо с инфлацията, а всичко е свързано с геополитиката", коментира той в бележка до клиентите и добави, че централната банка е под натиск от Кремъл.

"Има моменти, когато тя получава обаждане от Кремъл и те им казват какво да правят. Посланието е "санкциите идват, макрофинансовите рискове идват, настройки на крепостта Русия, увеличаване на лихвите", подчерта още Тимъти Аш.

През февруари инфлацията възлиза на 5,7 процента на годишна база. Централната банка на Русия очаква да достигне пика си през март, преди да спадне, като допълни, че инфлацията щяла да се върне към целта си от 4 процента през първата половина на следващата година.