Руският министър на финансите Антон Силуанов не изключи възможността Русия да ограничи производството на петрол. Той бе категоричен, че решението РФ да не доставя петрол на цени, определяни от Запада, е принципно.. Това съобщи информационната агенция ТАСС.

Ние няма да доставяме петрол по договори, които ще посочват ценови ограничения, предлагани от западните страни. Това е изключено. Президентът на Руската федерация говори за това, че Русия ще доставя петрол по споразумения, които ще таван на цените няма, поясни Силуанов.

По думите му може да се наложи някъде да се ограничи производството. Сега виждаме, че нашите компании, нашите петролни компании пренасочват своите линии за доставки от запад на изток, на юг, към други страни. Търсим нови потребители на петрол и тъй като търсенето на петрол, според прогнозите на агенциите, ще расте, тази ситуация до голяма степен ще зависи от динамиката на световната икономика, допълни той.

Ще търсим други пазари, друга логистика. Може би ще бъде по-скъпо, каза още руският финансов министър.

Едновременно с това заместник министър-председател Александър Новак заявява в интервю за ТАСС, че заради действията на западните правителства петролни и газови компании вече изтеглят парите си от отрасъла под формата на дивиденти и не инвестират в него.

Това означава, че след 5-10 години светът ще се сблъска с недостиг на енергийни ресурси и нов кръг от кризи, които ще засегнат в най-голяма степен Европейския съюз.

"В рамките на пет до десет години светът ще бъде изправен пред сериозни проблеми, дефицит и нов кръг от кризи. Европа ще бъде най-засегната", добави той. Според него западните държави не се ръководят от здрав икономически разум, когато налагат допълнителни санкции и предприемат мерки за регулиране на пазарите, а само флиртуват с избирателите си.

Припомняме, че в началото на декември страните от Г-7 се договориха за таван на цената на руския петрол от $60 долара за барел.

Русия: Ограничаването на цените на петрола е "опасно"

Русия: Ограничаването на цените на петрола е "опасно"

Русия ще продължи да намира купувачи на петрол въпреки тавана на цените