Русия ще се обърне към съда, ако Украйна не изплати 3-милиардния дълг към Русия до датата 31 декември.

С това заплаши съседната страна финансовият министър на Русия Антон Силуанов в коментар на вчерашното решение на Киев да наложи мораториум върху изплащането на дълга към Русия.

Международния валутен фонд потвърди, че дългът е официален, но Украйне не направи никакви предложения, които да са основани на официалното признаване на статуса на дълга, посочва Силуанов.

Ако Украйна не изплати съответната сума в течение на финансовата година и срокът за изплащане 31 декември, то Русия ще се обърне към съда, за да изиска тези средства принудително”, твърдо заявява руският финансов министър.

По думите му, Русия съжалява, че Украйна е решила да обяви дефолт по дълга, вместо да проведе преговори по преструктурирането му. Решението на Киев да обяви мораториум, според Силуанов, не отменя обаче задължението по покриване на дълга.

Припомняме, вчера украинският премиер Яценюк обяви мораториум върху дълга, отпуснат по пуснати в обращение в края на 2013 година украински еврооблигации на стойност 3 милиарда долара, които бяха изкупени от Русия и гарантирани с държавен кредит от търговските банска „Южна” и „Укравтодор” пред руските банки.

Украинската страна счита, че дългът се явява търговски и предлага на Русия такива съответни условия по преструктуриране. Настояването на Русия е, че дългът се явява държавен.

Президентът на Русия Владимир Путин предложи по-рано разсрочване на дълга за срок от три години, при условие, че САЩ, ЕС или някои от авторитетните международни институции предоставят гаранции за Украйна.

Според предложеното от Владимир Путин тази година Украйна може да не погасява дълга, но в периода от 2016 до 2018 г. включително трябва да заплаща по 1 милиард долара годишно.

Вчера украинският премиер Яценюк заяви готовност за съдебен спор с Русия.