Разходите за отбрана на Русия са нараснали с близо 40% през първите четири месеца на годината. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на предварителни данни, публикувани от финансовото министерство днес - близо три месеца след началото на мащабната военна кампания на Москва в Украйна.

Русия е похарчила 1,7 трилиона рубли (26,4 милиарда долара) за отбрана между януари и април, почти половината от 3,5 трилиона рубли, или 2,6% от БВП, предвидени в бюджета за цялата 2022 г.

Първоначално министерството прогнозира бюджетен излишък от 1% от БВП, или 1,3 трилиона рубли, за 2022 г. Сега обаче очаква дефицит от най-малко 1,6 трилиона рубли, позволявайки изплащане на подкрепа за справяне с ефекта от безпрецедентните икономически санкции, наложени от Запада.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Икономиката на страната вероятно ще се свие с 10,8% през 2022 г.

Правителството ще използва Фонда за национално благосъстояние на Русия (ФНД), съставен от приходите от петрол и газ, за ​​покриване на дефицита, както и за подкрепа на стойността на акциите и облигациите, които спаднаха рязко, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Част от ФНД е вложен във финансовите пазари, като между началото на февруари и април стойността му е паднала с 20 милиарда долара до 155 милиарда долара.

Само през април Русия е похарчила 628 милиарда рубли (9,7 милиарда долара) за военните си сили. Това е с 128% повече спрямо април 2021 г. и е помогнало за преодоляването на месечния държавен бюджет в дефицит за първи път тази година.

Хиляди цивилни бяха убити в Украйна, а повече от 14 милиона души напуснаха домовете си в конфликта, който според Русия е необходим за противопоставяне на западната агресия и защита на рускоговорящите от репресии.

Мишустин: Русия е изправена пред най-трудната ситуация от три десетилетия

Мишустин: Русия е изправена пред най-трудната ситуация от три десетилетия

Чуждите опити да се изолира Русия от световната икономика ще се провалят