Украинската компания „Нафтогаз", която отговаря за доставките и транзита на природен газ от Русия, хвърли вината за настоящата криза върху руската компания „Газпром".

„Нафтогаз" заявява, че действията на „Газпром" представляват „енергиен шантаж", а невъзможността да се водят преговори фактически е довело до спирането на доставките и нарушаването на механизма за транзит на газ към Европа.

Неспособността на ръководството а „Газпром" да преговаря, следвайки принципите на партньорството доведе до спиране на снабдяването с газ на Украйна и дестабилизиране на транзита към Европа", се казва в изявление на „Нафтогаз", съобщава „Интерфакс".

От украинска страна са възмутени от изявленията на представител на руския енергиен сектор, тъй като те дискредитират Украйна пред европейското общност.

Освен това позицията на „Газпром" противоречи на общоприетите принципи и световната практика на договаряне и бизнес и напомнят по скоро на „енергиен шантаж" и „икономически натиск", се казва още в изявлението на "Нафтогаз".  

В първия ден на годината спорът между „Газпром" и Украйна доведе до спиране на доставките, въпреки че от украинска страна обявих, че са изплатили дълга си и дори авансово са превели дължимото за декември месец.

Ръководството на руския монополист обаче заяви, че не са платени глобите и допълнителни такси и че преговорите по нов договор не водят до нищо.

От тази нощ, въпреки уверенията, че доставките за Европа няма да бъдат нарушени, има проблеми с газоснабдяването на Унгария, Румъния и Полша.

Очаква се в Брюксел да се проведе заседание на координационната група на европейски енергийни експерти, в което ще участват и Украйна и Русия.

Това съобщи говорителят на еврокомисаря по енергетика Андрис Пиелбагс. Разговорите ще се проведат на 9 януари (петък) и няма да са спешни - още в понеделник, както по-рано някои медии съобщиха.

Говорителят Феран Тараделас посочи, че още в понеделник може да се оповестят и причините за нарушените доставки за Унгария и Полша.

Тази нощ са констатирани нарушения в доставките за Унгария от украинската газопреносна система в размер на 10 милиона кубически метра, при договорени 42 милиона.

Според информация на директора на румънската компания „Транзгаз Йона Русу" в петък с почти с една трета са се намалили и доставките за Румъния.
Страната обаче не е заплашена от остра криза, тъй като запасите от газ възлизат на около 3 милиарда кубически метра, която би било достатъчно за 4-ри месеца.