Хиляди гърци излязоха по улиците на столицата Атина в знак на протест срещу антикризисните мерки на правителството. 4-милионният мегаполис беше обхванат от масови безпорядъци и борби с полицейските служители, съобщава lenta.ru.

Според данните на агенцията в безпорядъците са взели участие повече от 20 хиляди души. „Битката" с полицейските части започна пред сградата на парламента, като правоохранителните органи били принудени да използват сълзотворен газ, за да разгонят демонстрантите. След това и "фронтът" се преместил и в други части на града.

По - голямата част от демонстрантите били маскирани, като някои от тях били въоръжени с метални тръби. До този момент няма получени съобщения за пострадали хора.

Около 200 протестиращи преследваха бившия министър на транспорта Костис Хадзидакис, когато той напусна парламента, като скандираха: "Крадци, позор".

Бивш гръцки министър е ранен при сблъсъците, след като младежи с качулки запалиха кофи за боклук и замеряха полицаите с камъни пред парламента и по централните улици на гръцката столица.

Бившият министър Костис Хацидакис е бил нападнат пред магазин в Атина. Гръцката телевизия излъчи кадри на окървавения Хацидакис.

Бившият министър е заявил, че раните му не са толкова сериозни и е отказал да бъде хоспитализиран.

Аналогични акции са проведени и в Солун. Демонстранти замеряли със самоделни бомби държавни учреждения, разбили витрините на няколко банки и магазини. От полицията казаха, че са пострадали трима души, а общо 20 са задържани.

Тези действия на демонстрантите бяха заради приетия по-рано от гръцкия парламент закон за радикални промени в трудовите отношения и орязване на заплатите в държавния сектор. Законът бе приет само с гласовете на депутатите от управляващата партия ПАСОК. Опозицията не подкрепи закона, а един от депутатите - социалисти беше изключен от парламентарната група на ПАСОК, след като гласува "против".

Иначе от неделя насам гръцката страна изпадна в транспортен хаос, като днес бе блокиран въздушният и морският транспорт. Железничарите ще стачкуват до края на седмицата. Пристанищата са затворени от протестиращи докери. Не се движи градският транспорт и метрото.

Лекарите от държавните болници, служителите в Бърза помощ и зъболекарите прекратиха работа. В 24 часова стачка са и съдиите. Банките не работят втори ден. Служителите в кметствата и общините също протестират.