Avon запазва бизнеса си в Русия въпреки войната в Украйна.

Би Би Си видя как международният козметичен концерн набира нови търговски агенти в Русия и продължава да произвежда във фабрика в Московска област.

Avon, чието седалище е във Великобритания, започва да развива дейност в Русия преди 30 години. 137-годишната компания е известна със своите продавачи, които демонстрират прилагането на парфюми и кремове, въпреки че през последните години Avon се фокусира и върху магазините и продажбите в социалните мрежи.

С избухването на войната в Украйна компанията обяви, че спира инвестициите си в Русия, както и износа на продукти за други пазари. Компанията майка на Avon, бразилската фирма Natura & Co, подчерта, че поддържа само местни операции за своите търговски агенти. "Смятаме, че ограничаването на достъпа им до продуктите ще има огромно въздействие върху местните жени и деца", заяви компанията.

Сега Би Би Си забеляза, че все още е възможно да се регистрирате като нов търговски агент в Русия - нещо повече, на новодошлите се предлагат награди и парични бонуси. Уебсайтът на Avon предлага на гражданите на възраст над 18 години достъп до "емблематични, висококачествени продукти" и очертава доходите, които могат да получат като експерт по красота. След като се регистрираха онлайн, BBC получиха имейл с покана да започнат програма за продажби "Лесно начало" и данни за контакт с местен координатор.

Говорител на компанията заяви: "Avon подкрепя жените в Русия чрез финансирани на местно ниво дейности в подкрепа на техния социален бизнес."

В края на декември вестник "Комерсант" съобщи, че Avon, която преди повече от година и половина обяви, че ще спре да инвестира в Русия, е решила засега да не напуска страната. Според вестника е имало претенденти за активите на производителя, включително Natura Siberica и групата компании Arnest, която по-рано изкупи руското подразделение на Heineken.

Руско-украинската криза удари Avon и Oriflame

Руско-украинската криза удари Avon и Oriflame

Експертите обясняват интереса им с уникалността на съоръженията на Avon в Русия. Пазарните участници обясняват отказа на компанията да ги продаде с нежеланието й да отстъпи стабилно работещ бизнес с "осезаема отстъпка", пише "Комерсант", позовавайки се на свои източници.

Въпреки че експертите наричат Русия ключов пазар за Avon, през април миналата година концернът започна подготовка за продажбата на единственото си предприятие в страната в Наро-Фоминск край Москва. Avon заяви пред BBC, че заводът обслужва изключително руския пазар.

Много международни гиганти, като Nestle, PepsiCo, Mars и Philip Morris, продължават да работят в Русия.