Съединените щати уведомиха останалите 163 членове от Световната търговска организация (СТО), че обмислят въвеждането на спешни "предпазни" тарифи при вноса нае слънчеви панели. Това съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на съобщение от СТО.

Съединените щати, Китай и Индия се борят за пазарен лидер във възобновяемата енергия.

Този ход повишава залога в глобална битка за доминиране в производството на слънчева енергия, което през последните пет години е нараснало експлозивно. Тъй като производството се е увеличило, цените са намалели, благоприятствайки производителите.

Миналия септември СТО определи, че Индия нелегално дискриминира износа на слънчеви панели за САЩ, докато Делхи обжалва пред СТО соларните субсидии в осем щата на САЩ.

Способността на Съединените щати да привлекат инвестиции във възобновяеми енергийни източници изчезна след промяната в енергийната политика, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това пък изтика напред Китай и Индия.

Съгласно правилата на СТО подобни временни тарифи могат да бъдат използвани за предпазване на промишлеността от внезапно, непредвидено и вредно нарастване на вноса. Те могат да бъдат оспорени от други членове на СТО.

В петицията на САЩ пред СТО се твърди, че увеличаващият се внос е отнел пазарен дял от местните производители и е довел до фалити, спиране на заводи, съкращения на работна сила и сериозно влошаване на финансовото състояние на местната промишленост.

Ако между 2012 г. и 2016 г. пазарът се е увеличил с $4 млрд., то делът на американските производители е паднал от 21% на 11%.

Дали желанието на Белия дом за протекционизъм ще бъде удовлетворено ще е ясно в средата на ноември.