Разширение на пакета санкции към Руската федерация от страна на Съединените щати.

91 търговски организации и физически лица, свързани с Москва, са поставени под "усилен експортен контрол", което по същество значи фактически почти пълно спиране на износа им към Запада.

Това се разбра днес, 4 март, от публикация в Търговския департамент на САЩ, цитирана от ТАСС. Промените са публикувани и във Федералния регистър на страната.

САЩ готвят нови санкции срещу Русия

САЩ готвят нови санкции срещу Русия

Някои мерки може да бъдат обявени още тази седмица

"Правителството на САЩ смята, че дейността на тези субекти противоречи на интересите на външната политика и безопасността на Съединените щати. Те са участвали, имали принос или по някакъв начин са поддържали руските специализирани сили, военния им и отбранителен сектор, а също и военни и отбранителни изследвания и разработки", аргументира се американската страна в документа.

Общо имената, били те на фирми или на частни граждани, са 91. 81 от тях са регистрирани или намиращи се към момента в границите на Руската федерация. Останалите пак са свързани с Москва, но се базират в чужбина в страни като Великобритания, Испания, Казахстан, Латвия, Естония, Словакия, Сингапур, Малта, Белиз.

"Тази мярка включва субекти от редица съюзни страни, сред които има членове на ЕС и НАТО, но това не е мярка против тези държави, в които са разположени тези субекти (юридически и физически), уточняват американските власти.

САЩ удрят със санкции ВТБ и още три банки
Обновена

САЩ удрят със санкции ВТБ и още три банки

Обяви налагането на санкции, а утре се очакват следващите стъпки на НАТО