Кой стой зад отложеното подписване на договора за концесията на 67% от пристанището в Солун.

Това коментира в. "Вима".

Процедурата беше насрочена за 15 декември, но в последния момент тя беше отложена с мотива, че издаденият акредитив е от руска банка, която наскоро е била поставена под Централната банка на Русия.

В началото на декември посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайет каза пред Американко- гръцката търговска камара, че има случаи на инвестиции в Гърция, които пораждат безпокойство.

"Виждахме трудностите при приватизацията в Гърция, както в пристанището в Солун, където не е ясно кои са всъщност частните инвеститори и откъде идват парите им", каза Пайет.

В консорциумът освен руският бизнесмен с гръцки корени Иван Савидис влизат френска, китайска и германска компании. За него се смята, че е се ползва с благословията на международните кредитори на Гърция. Те настояват правителството в Атина да провежда по-бърза политика на раздържавяване на активите в замяна на получените спасителни траншове.

В края на октомври гръцкият премиер Алексис Ципрас беше на визита при американския президент Доналд Тръмп. След завръщането му в Атина започнаха проблемите с концесията за пристанището в Солун.

Концесията на пристанището трябва да бъде одобрена от комисията по конкуренцията и след това да бъде ратифицирана от парламента.