Саудитските власти са предоставили изчерпателен план за развитието на икономиката, която е насочена към максимално намаляване на зависимостта на кралството от петролния пазар и световните цени на черното злато, съобщава Ройтерс.

Властите възнамеряват да преструктурират икономиката към други сектори, а по-специално към развитието на информационните технологии, здравеопазването и туризма. Освен това, кралството възнамерява да либерализира пазара с цел привличане на чуждестранни инвеститори.

Рухването на цените на петрола доведе до дефицит в хазната от  $100 млрд. — „най-голямото икономическо предизвикателство пред кралството за десетилетие”.

Министърът на промишлеността и търговията на Саудитска Арабия Тавфик ал Рабях призна, че държавата е паднала жертва на „холандската болест”, но сега властите се стремят да се излекуват.

Саудитска Арабия вече обяви, че готви IPO за държавната си компания Saudi Aramco, която е най-голямата петролна форма в света.

„Ние имаме желание да се откъснем от примитивния ръст, основан на износа на ресурси и да преминем кум качествен диверсифициран ръст” заяви президентът на Saudi Aramco Халид ал Фалих.

Западни анализатори се съмняват във възможностите на Саудитска Арабия да се излекува от холандската болест, заради липсата в обществото на културата на предприемачество, традиционализмът в социалните отношения, така и преобладаващата държава в икономиката.