Директорът на Дойче банк Йозеф Акерман не изключи възможността Руската федерация да се присъедини към страните - членки на еврозоната, съобщава lenta.ru, позовавайки се на Sueddeutsche Zeitung.

Подобна констатация Акерман направил по време на срещата на германските делови кръгове с руския премиер Владимир Путин в Берлин.

По време на срещата Путин отбелязал, че е необходимо да се намали зависимостта на международните финансови системи от американския долар. Той подчертал значимостта на еврото за световната икономика и заявил, че има вероятност Русия да се присъедини към еврозоната.

Акерман се съгласил с изказванията на руския премиер и отбелязал, че той поддържа членството на Русия в еврозоната. Въпреки това обаче главата на Дойче банк не назовал конкретни срокове, в които това би могло да се случи.

По време на срещата Акерман изтъкнал и че Германия всячески ще подкрепя утвърждаването на Москва световен финансов център.

В последно време Владимир Путин активно се застъпваше за икономическото сближаване между русия и ЕС. В тази връзка той предложи създаването на икономически съюз, който да обхване териториите от Владивосток до Лисабон. Руският премиер също така се обяви за премахването на визите между Русия и евросъюза, което да способства за интеграцията между страните.

Германският канцлер Ангела Меркел се отнесе скептично към създаването на единна зона за търговия. По думите й това е малко вероятно да се случи и отбеляза, че към момента Русия е направила крачка към други страни като Беларус и Казахстан.

В еврозоната влизат 16 страни от ЕС. Последната страна, която се присъедини към групата бе Словакия през 2009 година. От 1 януари 2011 година тя ще бъде последвана и от Естония.