Петролният и газов гигант Shell отчете рекордни годишни печалби, след като цените на горивата скочиха миналата година след инвазията на Русия в Украйна. Печалбите достигнаха 39,9 милиарда долара през 2022 г., двойно повече от общата сума за миналата година и най-високите в 115-годишната история на компанията, информира БиБиСи.

Енергийните фирми отбелязаха рекордни печалби, след като цените на петрола и газа скочиха след нахлуването в Украйна. Това засили натиска върху фирмите да плащат повече данъци, докато домакинствата се борят с нарастващите сметки.

Цените на енергията започнаха да се покачват след края на локдауна на COVID-19, но се повишиха рязко през март миналата година, след като събитията в Украйна доведоха до притеснения относно доставките. Цената на суровия петрол Brent достигна близо 128 долара за барел след инвазията, но оттогава падна обратно до около 83 долара. Цените на бензина също скочиха.

Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван заяви, че последните резултати на фирмата демонстрират силата на диференцираното портфолио на Shell, както и нашия капацитета на компанията да доставя жизненоважна енергия на своите клиенти в един нестабилен свят.

Годишната печалба далеч надхвърли предишния рекорд на Shell, поставен през 2008 г. Компанията също така обяви, че е изплатила 6,3 млрд. долара на своите акционери през последните три месеца на 2022 г. и че планира обратно изкупуване на акции за още 4 млрд. долара.