Президентът на Руското газово общество Валерий Язев смята, че газопроводите "Южен поток" и "Набуко" могат да се обединят на българска територия и това ще бъде изгодно и за двата проекта.

Според Язев, който е сред най-влиятелните руски експерти в областта на газовите проекти, идеята за обединяване на "Южен поток" и "Набуко" е рационална и трябва да бъде разгледана много сериозно.

Днес на пресконференция той предложи своя вариант за сливане на  двата газопровода. "Ние строим подводната част на "Южен поток" и тръбата влиза в България. "Набуко" от своя страна се отказва от изграждането на азербайджанския, турския  и грузинския участъци от газопровода и се присъединява към "Южен поток" в  България".

По-нататък, на европейска територия "Набуко" може да стане част от "Южен поток"  и ние сме готови да разгледаме този вариант," посочи руският експерт, цитиран от БНР.

Валерий Язев смята, че този вариант е особено изгоден за "Набуко", тъй като наземното строителство в Азия на тръба без да има за нея осигурен газ, е напълно излишно.

Той допълни, че модернизацията на украинската транзитна система с европейско и руско участие не застрашава проекта  Южен поток, тъй като прогнозите сочат, че потреблението на руски газ в Европа ще нараства и към 2030 г. ще достигне 250 млрд. куб. метра.

Припомняме, преди две седмици експертът Нина Дюлгерова заяви, че България може да се превърне в енергиен център, обединявайки на територията си двата ключови газопровода "Южен поток" и "Набуко". Тя се позова на предложение от страна на изпълнителния директор на италианската енергийна компания Eni - Паоло Скарони.