Висш синдикален шеф в Германия оправда масовата стачка, планирана за понеделник, като "въпрос на оцеляване" за много хиляди хора, борещи се за по-високи заплати, докато инфлацията расте, според интервю, публикувано във вестник Bild am Sonntag.

Очаква се стачката, най-голямата в Германия от десетилетия, да причини масови смущения в железниците и летищата в най-голямата икономика в Европа.

Стачката вече е започнала на летището в Мюнхен в неделя, където таблото за заминаващи показа множество отменени полети, включително и тези от и до София. Националният железопътен оператор Deutsche Bahn осъди плановете за стачка и поиска работниците да се върнат на масата за преговори. 

"Хората не само са нископлатени, те са безнадеждно преуморени", каза Франк Вернеке, ръководител на профсъюза Верди, пред Bild am Sonntag.

Стачката, планирана да започне основно малко след полунощ и да обхване много сектори през целия ден в понеделник, ще бъде поредната в месеци на стачки и протести, които засегнаха големите европейски икономики, докато по-високите цени на храните и енергията понижиха стандарта на живот. В резултат на стачните действия всички полети от България до различни германски летища и обратно в понеделник са отменени. Няма да излетят самолетите на "Уиз Еър" за Хамбург и Дортмунд и на "Луфтханза" за Мюнхен и Франкфурт. Няма информация за полета на "Райънер" за Кьолн-Бон. От летище Варна също има отменени полети за и от Германия.

Синдикатът "Верди" преговаря от името на около 2,5 милиона служители в публичния сектор, включително в обществения транспорт и на летищата. Железопътният и транспортен синдикат EVG преговаря от името на 230 000 служители в Deutsche Bahn и автобусните компании.

"Верди" настоява за увеличение на заплатите с 10,5%, което означава с най-малко 500 евро на месец, докато EVG иска увеличение с 12% или поне 650 евро повече на месец.

"Стачката е необходима, за да покажем ясно на служителите, че ще отстояваме категорично нашите искания", каза Вернеке.

Потребителските цени в Германия се покачиха повече от очакваното през февруари - с 9,3% спрямо година по-рано - което показва, че упоритият натиск върху разходите не намалява.

"За хиляди служители е въпрос на оцеляване да получат значително увеличение на заплатите", каза той.

В неделя Deutsche Bahn заяви, че стачката е "напълно прекомерна, безпочвена и ненужна".

Нова стачка блокира четири летища в Германия

Нова стачка блокира четири летища в Германия

Отменени са стотици полети