След като постави пореден рекорд от $140.39 за барел, цената на петрола се понижи леко в петък до $139.21 за барел, съобщава money.bg.

Вчерашният ден отбеляза поскъпване на суровината с близо 4% и инвеститорите се оттеглиха за малко, доволни от печалбите си.

Междувременно на Лондонската борса цената на петрола достигна рекорд от близо $142 за барел.

На борсата в Лондон марката брент достигна $141.98 за барел, докато цената на лекия суров петрол е $141.71 за барел.

Производителките на петрол от ОПЕК са притиснати да увеличат производството, макар че са разединени по въпроса.

Либия заплаши да намали производството, тъй като пазарите са снабдени.

Преди една година петролът струваше $70 за барел и се дискутираше, че той не може да се задържи прекалено дълго на тази „твърде висока цена" и ще поевтинее до „дългосрочната тенденция", която на времето се оценяваше около $40

Сега и президентът на ОПЕК Хакиб Хелил прогнозира, че цената на петрола може да достигне $150 - $170 за барел в следващите месеци.

По думите му цената се определя не от недостиг на предлагане - каквато е официалната позиция на енергийния министър на САЩ - а от спекулации на петролния пазар. Огромни потоци пари се изляха в търговията със суровини, след като пазарът на структурирани кредитни продукти в САЩ се срина.

Поскъпването на петрола трябва да се обвърже също и с поевтиняването на долара, който се подсили от отказа на Федералния резерв на САЩ в сряда да повиши федералната фондова лихва в страната, оставяйки я на ниво 2%, двойно по-ниско от това в Еврозоната.