Кампанията "Годината на пшеницата", лансирана от сирийския президент Башар Асад, е застрашена, след като малкото валежи рискуват да оставят вносна дупка от най-малко 1,5 млн. тона според предварителните оценки на официални лица и експерти, пише "Ройтерс".

Ударът срещу селското стопанство и липсата на средства за финансиране на вноса ще добавят към натиска върху сирийската икономика, която вече e разклатена от 10-годишен конфликт и огъваща се под натиска на американските санкции, финансовия колапс на съседен Ливан и COVID-19 пандемията.

Русия, един от най-големите износители на пшеница в света и твърд съюзник на Асад, заяви, че ще продаде 1 млн. тона зърно на Сирия през годината, за да ѝ помогне да задоволи четирите милиона тона годишно вътрешно търсене.

Но товарите ѝ пристигаха бавно през последните години, тъй като средствата станаха оскъдни, като публично достъпните митнически данни не показват значителни доставки за Сирия.

Официални лица и експерт от базираната в Рим Организация по прехрана и земеделие (ФАО) са изчислили, че са необходими най-малко 1,5 млн. тона внос на пшеница. Те казаха, че целта на правителството за закупуване на 1,2 млн. тона, движена от принудителни продажби на правителството, сега изглежда изключително нереалистична.

Министърът на земеделието Мохамед Хасан Катана говори за съдбата на местната реколта по време на обиколка с екипа си тази седмица в житницата на страната в североизточната провинция Хасака, където голяма част от реколтата от зърнени култури на страната е в ръцете на отцепническите кюрди.

"От обиколката става ясно огромното въздействие на климатичните промени, че всички подхранвани от дъждовете насаждения бяха извадени от инвестиции и дори производството на пшеница в площите, които се напояват, е спаднало с 50%", посочи Катана.

Според двама експерти на ООН това може да означава, че поне половината от засадените площи от 1,5 млн. хектара могат да бъдат унищожени.

Голяма част от вътрешното търсене на пшеница е необходимо за подпомагане на държавна програма за субсидиране на хляба.

Финансовите проблеми на Сирия вече се превърнаха в недостиг на хляб през последната година, като жители се оплакват от дълги опашки в контролирани от правителството райони, в някои случаи продължаващи до пет часа.

През март Световната програма по прехраната съобщи, че рекордните 12,4 млн. сирийци, повече от 60% от населението, страдат от продоволствена несигурност и глад, двойно повече от броя през 2018 г.

Сирийците са все по-зависими от субсидирания хляб, тъй като необузданата инфлация повиши цените на храните над 200% през последната година според Световната банка.

Катана призова фермерите да дадат приоритет на пшеницата тази година, за да може страната да "се върне към яденето на това, което засаждаме".

"Изправени сме пред безкраен икономически натиск, нашата храна означава нашето съществуване", изтъкна той през ноември.

Увеличението на реколтата през миналата година повиши очакванията с увеличение от 52% в сравнение със средната стойност за пет години, показват данните на ФАО.

Около 70% от производството на пшеница все още е извън контрола на правителството и по-агресивната му позиция като единствен купувач го принуждава да се конкурира с други оференти, като удвои изкупната цена през този сезон до 900 сирийски лири за килограм, или около 300-320 долара за тон.

Но е малко вероятно Дамаск да получи доставки от фермери под управлението на кюрдската администрация на североизток, където се отглежда над 60% от пшеницата в страната.

Оглавяваната от кюрдите автономна администрация очаква да събере около половината от 850 000 тона през миналата година заради малко дъждове и по-ниски нива на водата по бреговете на Ефрат, които са спаднали с поне пет метра.

Заедно с по-високите цени за фермерите, които са деноминирани в долари, за да ги възпират да продават на Дамаск, кюрдската автономна администрация досега забраняваше всякакви продажби извън територията си.

Ръководените от кюрдите власти, които имаха широки търговски връзки с Дамаск, досега отхвърляха руското посредничество, за да позволят на земеделските производители да продават част от продукцията си на Дамаск, както и предишните години, посочиха двама кюрдски източници.