Украинският премиер Юлия Тимошенко успокои, че транзитът на газ към Европа ще бъде подсигурен.

Украйна ще разчита на кредити от европейски банки, за да осъществи преводите към „Газпром" за природния газ, който се съхранява в подземните хранилища в страната.

Тимошенко направи изявлението си на пресконференция след 13-то заседание на Съвета за сътрудничество между Украйна и ЕС, съобщава УНИАН.

Премиерът отбеляза, че газта, която трябва да напълни хранилищата до ноември тази година, в еднаква степен е необходима и на Европейския съюз, и на Украйна, като полза има и Русия, която съхранява природния ресурс в месеците с по-ниско потребление.

Мисля, че съхраняваният газ е еднакво нужен както на ЕС, така и на Украйна и Русия", подчерта Юлия Тимошенко.

Тя посочва още, че кризата с плащанията не е нова и до голяма степен тя се дължи на това, че банките не са в състояние да реагират достатъчно бързо за такова голямо по обем плащане, както е това - повече от 4 милиарда долара.

"Заради това е необходимо съдействието както на европейските банки, така и от руска страна. Иска ми се да вярвам, че това ще стане и "Нафтогаз Украйна" ще получи временно кредитиране за летния и есенния сезон", добява още Юлия Тимошенко.