Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в Гърция, съобщава "Ройтерс".

Корабите останаха на котва в пристанищата, а вдвижението на влаковете беше преустановено.

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

Тъй като шофьорите на автобуси и таксита също спряха работа, на много пътища в централната част в Атина се стигна до задръствания, тъй като хората трябваше сами да се придвижват до работните си места.

Работниците се присъединиха към 24-часовата стачка на най-големия синдикат в частния сектор в Гърция GSEE, който заяви, че заплатите им все още изостават от тези на европейските им колеги.

876 евро минимална заплата обсъждат в Гърция за 2023 година

876 евро минимална заплата обсъждат в Гърция за 2023 година

Атина премахва рестрикциите за доходите

Този месец Гърция повиши месечната си минимална брутна заплата с 6,4% до 830 евро. Това бе четвъртото подобно увеличение в рамките на пет години, докато страната се възстановява от продължилата десетилетие финансова криза.

Работниците обаче твърдят, че увеличението на заплатите им не е достатъчно, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

"Посланието е ясно. Работниците не могат да свързват двата края с най-ниските заплати и растящите цени", посочват от синдиката GSEE, който представлява около 2,5 милиона работници.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което беше преизбрано през юни миналата година, обеща до края на мандата си през 2027 г. да повиши месечната минимална заплата до 950 евро и да увеличи средната заплата с над 25% до 1500 евро през същият период.