Обемът на транзитния газ от Русия през Украйна през 2020 г. е намалял с 38 процента и възлиза на 55,8 млрд. куб. метра. Това обяви Сергей Макогон, който е ръководител на компанията "Оператор на газотранспортната система на Украйна".

"От една страна, "Газпром" плати за капацитет в размер на 65 млрд. куб. метра, защото Украйна постигна присъствието на нормата "доставяй или плащай" в договора. От друга страна, това е най-ниският показател през последните 30 години", пише Макогон в изданието "Экономическая правда".

"Газпром" намали транзита на газ през Украйна

"Газпром" намали транзита на газ през Украйна

С около 50 млн. куб. метра газ по-малко

По негова оценка предвид проектния капацитет на газопреносната система на Украйна от 146 млрд. куб. метра транзит, това означава, че газопреносната система на страната е натоварена с по-малко от една трета.

Освен това заради "Турски поток" Киев може да загуби газ, който преди това е бил предназначен за Унгария, Сърбия и Хърватия. Това ще лиши Украйна от още 15 млрд. кубически метра транзит, добави управителят.

Москва и Киев в края на декември 2019 г. подписаха пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна, включително договор за транзит за пет години, съгласно който "Газпром" гарантира изпомпването на 65 млрд. куб. метра газ през първата година и 40 млрд. куб. м през следващите четири. Тези споразумения осигуриха продължаване на транзита от 1 януари след изтичане на предишния договор. 

Също така, съгласно протокол за газово сътрудничество, "Газпром" и "Нафтогаз" могат да разгледат директни доставки на газ за Украйна с отстъпка от цената на европейския хъб (NCG) в зависимост от обемите. Все още обаче не се съобщава за подобни преговори.