Туркменистан започна работата по своята част от газопровода до Афганистан, Пакистан и Индия (ТАПИ). Проектът е на стойност 10 млрд. долара. Той е проектиран, за да намали зависимостта от газовите продажби от Русия и Китай.

Церемонията по първата копка се е състояла близо до град Мари в югоизточната част на централноазиатската държава, близо до голямото газово находище „Галкиниш“, което има за цел да осигури газ за 1814-метровата връзка.

До декември 2019 г. газопроводът ще бъде завършен. Той ще има капацитет 33 млрд. куб. метра”, обяви на церемонията туркменистанският президент Гурбангули Бердимухамедов, цитиран от „Ройтерс”.

На церемонията присъстваха президентът на Афганистан Ашраф Гани, премиерът на Пакистан Наваз Шариф и вицепрезидентът на Индия Хамид Ансари.

Въпреки че е подкрепен с въглеводородни ресурси, проектът ТАПИ е изправен пред няколко риска. Това са влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан и липсата на яснота относно неговото финансиране.

Строежът на ТАПИ се ръководи от държавната газова фирма „Туркменгаз”. Досега в проекта не е ангажиран нито един от световните енергийни гиганти. Проектът ще струва една трета от общия бюджет на Туркменистан за 2016 година.

Единствената компания, за която се знае, че в момента води преговори за ТАПИ, е базираната в Дубай „Dragon Oil”, която произвежда петрол на туркменистанския каспийски бряг. В миналото „Газпром” също се стремеше да се присъедини към проекта.

Правителството на Туркменистан обяви още, че е подписало „рамково споразумение” с консорциум от японски и турски компании за изпълнението на третия етап от разширяването на „Галкиниш“, което ще увеличи производството от находището до 95 млрд. куб. метра годишно.