Турски военни кораби ще ескортират корабите по "зърнения коридор", ако Русия се оттегли от споразумението.

Това заяви УНИАН. Агенцията се позова на заместник-председателя на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук.

Според него "коридорът" няма да заработи пълноценно през юли или август, защото това ще бъде време за преговори. Марчук припомни, че Ердоган планира да се срещне с Путин през август.

Въпреки това, както отбеляза заместник-председателят на Върховния арбитражен съд, ако Русия се оттегли от "зърненото споразумение", Турция се е съгласила да ескортира корабите с украинско зърно до Босфора.

"Получихме потвърждение от Турция, че е готова с военноморските си сили да гарантира преминаването по коридора до Босфора. Това предизвиква и известна оптимистична визия за по-нататъшната история с износа на украински продукти", каза Марчук.

От края на юни сделката за зърното на практика не е активна, тъй като Русия саботира работата на съвместните механизми за нейното изпълнение.

Украинските ВМС твърдят, че Русия временно е спряла зърнения коридор

Украинските ВМС твърдят, че Русия временно е спряла зърнения коридор

Четири кораба не са успели да напуснат пристанищата Черноморск, Одеса и Пивдени

Срокът на действие на споразумението за зърното изтича на 17 юли. Русия вече заяви, че не възнамерява да го удължава, и поиска да отмени част от санкциите и да започне да се купуват нейни стоки.

В замяна на това Украйна обмисля "план Б" за такъв случай, за да организира износа без участието на руснаците в "сделката".

По-специално, това се състои в развитие на износа през дунавските пристанища на Украйна в сътрудничество с Молдова и Румъния.