Турция реши да подкрепи финансово изграждането на проекта "Набуко", като опрости ДДС-то на фирмите участващи в строежа на газопровода, съобщи БНР.

Турското финансово министерство няма да взима задължителните 18% ДДС от компаниите на обществена поръчка, които ще се ангажират с изграждането на газопровода в частта, която ще покрива Турция.

От ДДС ще бъдат освободени и фирмите, които ще осигурявават материали и оборудване за строителството на тръбата, близо 70% от която ще минава през турска територия. Изчислява се, че по този начин ще бъдат спестени средства на стойност 1 млрд. евро.

Предвижда се изграждането на "Набуко" до 2014 г. да струва общо 8 милиарда евро. Следващата седмица в турската столица пристигат висши служители от консорциума, чийто център е базиран в Австрия, за финализиране на текущите преговори на място.

Високопоставен служител от Министерството на енергетиката е съобщил, че Турция ще иска и другите партньори в "Набуко" да освободят фирмите от ДДС на своя територия, за да ускорят реализирането на проекта.

"Набуко", чийто капацитет се предвижда постепенно да достигне 31 млрд. куб. метра, трябва да свърже от 2014 г. газовите находища в Централна Азия с Европа през Турция и Югоизточна Европа, заобикаляйки Русия, за да бъде намалена зависимостта на Европа от руския газ. Първата копка се очаква тази година, а първите доставки на "синьо гориво" за Европа се предвиждат да станат през 2014 г.