Американската компания Uber ще изпробва летящите си таксита в Мелбърн, Австралия. Тестови полети на иновативните летящи таксита ще се провеждат и в Далас и Лос Анджелис, САЩ.

Това ще стане през следващата 2020 година, пише Reuters.

Първоначално Uber се спря на Дубай за провеждането на пробните полети, но впоследствие смени курса. 

През 2023 се очаква летящите автономни таксита да влязат в експлоатация.

Uber влага $1 млрд. в автономна кола

Uber влага $1 млрд. в автономна кола

Компанията иска да излезе на Уолстрийт

"Австралийските власти са възприели подход, ориентиран към бъдещето за развиване на транспортни технологии", заяви Сюзан Андерсън, който е регионален генерален мениджър за Uber в Австралия, Нова Зеландия и Северна Азия.

Според нея това, съчетано с уникалните геопространствени възможности на Мелбърн, прави града идеален за целите на компанията.

Тестовите полети ще превозват пасажери от един от седемте търговски центъра Westfield до главното летище в града. Пътуването от централната част на Мелбърн до летището по план трябва да отнеме 10 минути спрямо 25 минути с кола.

Електрическите безпилотни самолети могат да бъдат поръчвани от потребителите чрез приложения на смартфона по същия начин, както използването на автомобилните услуги за превоз на компанията.

Въздушният флот на Uber включва електрически реактивни двигатели, елементи на хеликоптер и дрон, както и неподвижна летателна част с крило, която задвижва малки ротори, отговорни за вертикалното излитане и кацане, и бърз хоризонтален полет.

Шефът на Uber: Забравете за IPO

Шефът на Uber: Забравете за IPO

Uber е най-скъпо оцененият стартъп