Транзитът на руски природен газ през територията на Украйна за Европа в момента е спрян.
Това е информирал представител на международната комисия за мониторинг, която започна своята работа вчера, съобщава агенция Новости.

Тази сутрин „Газпром" даде команда  да бъде възобновено подаването на газ към преносната мрежа на Украйна.

„Към момента напрежението в газопроводите при „Суджа" е нараснало до 75 атмосфери. В същото време разхода на входа на газопреносната система на Украйна е нула.
Това означава, че кранчетата от страна на Украйна са затворени", информира представителят на комисията.

Станишев лети спешно за Москва и Киев
                      Още...

Съществува вероятност Украйна да не може технологично да изпълни конкретния транзит на газ, поискан от Газпром, коментираха междувременно експерти.

Малко по-късно премиерът Путин уведоми за ситуацията председателя на ЕК Жозе Барозу в телефонен разговор.
Украйна не допуска руския газ в преносната си система, е уточнил руският премиер.
По думите на Путин „транзитът на руски газ, който бе частично възобновен тази сутрин, не постъпва в газопреносната система на Украйна, тя е затворена."
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу посочил намерението си да проведе разговор и с украинската страна.

Украйна не допусна руските наблюдатели в своите газоизмервателни станции. Това обяви заместник-директорът на „Газпром" Александър Медведев. Той припомни, че включването на руски наблюдатели е предвидено в подписания от Украйна протокол.

Европейската комисия не посочи виновен за ситуацията от днес и информираха, че наблюдателите имат проблем с достъпа в "Нафтогаз", и в "Газпром".
                  Още... 

"Те не допуснаха и руски наблюдатели в подземните хранилища и в диспечерския пунктна украинската транзитна система", посочва още Медведев.

Европейската комисияе информирана за невъзможността на "Газпром" да транзитира газ през Украйна, допълва той.
Припомняме, днес бе обявено, че първите доставки ще бъдат насочени към страните от Балканския полуостров и Молдова.

По непотвърдена информация украинските действия са предизвикани заради неприетите искания на КиевРусия да предоставя безмъзмездно техническия газ - необходим за осъществяване на транзита.
Той е в обем 21 млн.куб.метра дневно и становището на Газпром е, че според световната практита този газ се саплаща от страната транзитьор, в случая Украйна.