Украйна се готви да приватизира две от държавните си банки - Sense Bank и UkrGasBank, както е посочено в меморандум с Международния валутен фонд (МВФ).

До края на май ще бъде избран международно признат финансов консултант, който да изготви цялостен план за действие за продажбата, като основният критерий ще бъде опитът в продажбите на международни финансови институции.

Украинското правителство също така планира да актуализира проектозакона си от 2012 г. за приватизацията на държавни банки до края на март и да гарантира, че мажоритарните държавни банки със системно значение попадат под юрисдикцията на Министерството на финансите.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви преди дни, че е одобрил трети кредитен транш за Украйна на стойност около 880 млн. долара.

В доклада украинската икономика се описва като "по-устойчива от очакваното през 2023 г., със стабилни резултати от растежа, продължаваща рязка дезинфлация и поддържане на адекватни резерви".

От друга страна, "през 2024 г. отново се появяват насрещни ветрове, като се очаква растежът да се смекчи до 3-4% поради несигурността във връзка с продължаващата война".

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева отбеляза, че "продължаващата война продължава да натоварва публичните финанси на Украйна".

МВФ окончателно одобри  880 млн. долара за Украйна

МВФ окончателно одобри 880 млн. долара за Украйна

Средствата вече бяха одобрени през февруари

Кристалина Георгиева дори обясни, че "външните плащания при подходящи преференциални условия, заедно със силна мобилизация на вътрешни ресурси, са необходими на Украйна, за да посрещне финансовите си нужди и да осигури фискална и дългова устойчивост".