Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри в четвъртък трети преглед на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда долара, съобщава "Ройтерс".

С това позволи отпускането на 880 милиона долара за бюджетна подкрепа и общите плащания са вече 5,4 милиарда долара. Средствата вече бяха одобрени през февруари.

Рисковете пред Украйна остават изключително високи, особено несигурността около войната с Русия и перспективите за външно финансиране. Ръководителят на украинската мисия Гавин Грей каза, че Фондът все още очаква войната в Украйна да приключи до края на 2024 г.

МВФ и Киев договориха 880 милиона долара

МВФ и Киев договориха 880 милиона долара

Но Бордът трябва да се произнесе

Грей каза пред репортери, че цялостното представяне на Украйна по програмата за разширено финансиране с МВФ е останало силно през първата година и Киев е изпълнил всички количествени критерии за изпълнение освен един. Пропускът включва данъчни приходи, но за много малка сума.

Украйна трябва да получи средствата през следващите дни, каза Грей.

Това трябва да е добре дошла новина, тъй като Конгресът на САЩ продължава да обсъжда одобрението на допълнителен пакет от помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Грей каза, че МВФ ще трябва да проучи въздействието върху нивата на дълга на Украйна, ако американските конгресмени решат да превърнат част от това финансиране в заем вместо безвъзмездна помощ.

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Конгресът има само четири работни дни между две вакнции

Сана Надим, заместник-ръководител на мисията на МВФ за Украйна, каза, че МВФ е одобрил нов анализ на устойчивостта на дълга на Украйна, който не е променил съществено макроикономическия анализ, но изключва около 3 милиарда долара дълг за руски еврооблигации, които бяха оспорени от украинските власти.

Тя каза пред репортери, че е постигнат достоверен напредък в преструктурирането на търговския дълг на Украйна. МВФ очаква текущите технически дискусии по този въпрос да се активизират през следващите седмици.

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както сме обещали, увери председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) гласува за използване на извънредните приходи от замразените руски активи. Това ще осигури финансиране за военно оборудване за Украйна. Очакванията са да се съберат около 3 милиарда евро за 2024 г.