Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както сме обещали. Нашите 4,5 милиарда евро тази седмица са първите средства от украинския фонд и допълнително доказателство за тази решимост. 

Това съобщи в четвъртък председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. 

Лидерите одобриха нашето предложение за използване на извънредните приходи от замразените руски активи. Това ще осигури финансиране за военно оборудване за Украйна. Можем да очакваме да съберем около 3 милиарда евро за 2024 г. и подобни суми през следващите години. Благодарна съм на на Чехия за нейната инициатива да предостави 800 000 снаряда на Украйна, заедно с нейните партньори. Финансирането може да отиде и за тази инициатива, заяви тя.

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

Отделно Белгия ще предостави около 1,5 млрд. евро

Подготвихме предложение за увеличаване на митата върху руския и беларуския внос на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти. И има няколко основателни причини за това предложение. Това ще попречи на руското зърно да дестабилизира пазара на ЕС за тези продукти. Това ще спре Русия да използва приходите от износа на тези стоки за Европейския съюз. Ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да навлезе на пазара на ЕС.

Агресивната война на Русия в Украйна също така ни даде ново съзнание и нова отговорност, отчете Лайен. В отговор държавите-членки вече са похарчили 100 милиарда евро повече за отбрана и това е добре. Но ние трябва да укрепим отбранителната индустриална база на Европа. Разпокъсаността на европейския отбранителен пазар ни попречи да се възползваме от предложенията на единния пазар. Ние не само трябва да харчим повече, ние трябва да харчим по-добре и трябва да харчим европейски. Това е целта на нашата Европейска стратегия за индустриална отбрана, която Комисията внесе преди две седмици.

Борел иска ЕС да използа 90% от приходите от руски активи за оръжия за Украйна

Борел иска ЕС да използа 90% от приходите от руски активи за оръжия за Украйна

Останалите 10% да се използват за увеличаване на капацитета на украинската отбранителна индустрия

Лидерите приветстваха увеличаването на производството, преодоляването на пропуските в способности. Може да подобри се оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили. Можем също да имаме реална възвръщаемост на инвестициите точно тук, в Европа - това са добри работни места тук, в Европа, каза още тя.

Русия критикува техните планове.