Европейската комисия предложи на Украйна да бъдат изпратени средства, получени под формата на приходи от руски активи, замразени в ЕС, съобщава Би Би Си.

Както съобщава Reuters, годишният доход може да варира от 2,5 милиарда до 3 милиарда евро годишно.

Според предложението на Европейската комисия, което все още трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС на бъдеща среща на върха в Брюксел, 90% от тази сума ще бъде използвана за закупуване на оръжия за нуждите на въоръжените сили на Украйна, а останалата част ще бъде използвани за възстановяване на страната.

Bloomberg: Експерти смятат конфискацията на руски активи на Запад за законна

Bloomberg: Експерти смятат конфискацията на руски активи на Запад за законна

Становището е поискано от Г-7

Точният размер на приходите ще зависи от лихвените проценти, тъй като около 210 милиарда замразени активи на Централната банка на Руската федерация се държат в сметки на различни страни от ЕС в различни валути, отбелязва Ройтерс.

Украйна също трябва да получава ежегодно средства, които белгийското правителство (центърът за разплащния Euroclear се намира в тази страна) получава под формата на 25% данък върху доходите от активи, пише агенцията. През 2024 г. тази сума ще бъде 1,5 млрд. евро, допълва Ройтерс.

В сряда сутринта говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че прехвърлянето на приходи от замразени руски активи в Украйна е "откровен бандитизъм и кражба".

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира Мария Захарова