Конфискацията на замразените активи на Русия е в съответствие с международното право, според заключението на 10 правни експерти от Белгия, Франция, Германия, Япония, Нидерландия, Великобритания и САЩ, изготвено за страните от Г-7. Това съобщава Bloomberg, която е проучила документа.

Като се има предвид "въпиещото нарушение" от страна на Русия на върховенството на международното право след Втората световна война, това позволява ответни "легитимни контрамерки", за да се убеди страната нарушител да "престане с незаконното си поведение", казаха експерти.

"Общата сума на обезщетението не трябва да надвишава сумата, която Русия дължи за причинените от нея щети", казаха експерти.

От началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки приблизително 300 милиарда долара руски суверенни активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети допълнителни решения какво да се прави с тези активи.

По-рано Русия каза, че ако имуществото й бъде конфискувано, в отговор може да бъдат иззети американски, европейски и други активи.

Киев вижда още тази година конфискацията на замразени руски активи

Киев вижда още тази година конфискацията на замразени руски активи

Москва по-рано тази седмица предупреди Запада, че ще даде изключително твърд отговор