Основният ресурс за възстановяване на Украйна трябва да бъде конфискацията на замразени руски активи.

Съответното изявление направи украинският премиер Денис Шмигал по време на представянето на третата оценка на щетите и нуждите от възстановяване на Украйна, проведена с участието на Световната банка, съобщава "Укринформ".

"Трябва да започнем този процес още тази година. Ние виждаме използването на приходите от руски активи като възможно временно решение, което не отменя необходимостта от пълна конфискация", отбеляза Шмихал.

По думите му Украйна и международните партньори трябва да разработят обща законодателна рамка, която да позволи прехвърляне на активите на държавата-агресор Русия в полза на Украйна като жертва. Очаква се в бъдеще този принцип да се прилага за всички агресивни войни по света.

"По този начин ще създадем ефективна защита срещу произвола на диктатори с имперски амбиции", подчерта министър-председателят.

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира Мария Захарова

Припомняме, че след актуализирана бърза оценка на щетите и нуждите, към 31 декември 2023 г., общите разходи за реконструкция и възстановяване в Украйна са 486 милиарда долара през следващото десетилетие.

Москва по-рано тази седмица предупреди Запада, че ще даде изключително твърд отговор, ако Съединените щати и Европейският съюз решат да конфискуват стотици милиарди долари замразени руски активи.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети допълнителни решения какво да се прави с тези активи. Киев иска прехвърлянето на тези средства или поне приходите от тях за възстановяването на Украйна, но тези искания са ограничени от липсата на законодателна рамка, която да предвижда изтеглянето на суверенните средства на която и да е държава.

ЕС направи още една крачка към изпращане на руски активи за Украйна

ЕС направи още една крачка към изпращане на руски активи за Украйна

Планът ще засегне най-пряко Euroclear, базирана в Белгия компания за финансови услуги, която държи около 191 милиарда евро

Европейският съюз прие законодателство в понеделник за конфискуване на неочаквани печалби, направени от замразени активи на руската централна банка, първата конкретна стъпка към постигане на целта на блока да използва парите за финансиране на реконструкцията на Украйна.