Американското издание The Hill, което отразява политическия живот във Вашингтон, пише за това кога Конгресът на САЩ може да одобри законопроект за помощта за Украйна, който остава блокиран в Камарата на представителите.

В медийна публикация на вестника се казва, че тази седмица долната камара на американския парламент ще се върне на работа във вторник, но ще заседава само четири дни, преди да излезе в двуседмична великденска ваканция (Великден за протестанти и католици тази година е на 31 март-бел.ред.).

Според The ​​Hill демократите в Конгреса и други поддръжници на Украйна призовават председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън да подложи законопроекта на гласуване преди края на седмицата.

Преди това законът за отпускане на нов пакет от помощ на Киев в размер на 60 милиарда долара беше одобрен с огромно мнозинство от членовете на Сената, но Джонсън го блокира.

Джонсън беше избран за председател в края на миналата година с подкрепата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който отново се кандидатира за поста от Републиканската партия и се обяви против помощта за Украйна.

Републиканците в Конгреса преди това свързаха одобрението на законопроекта за помощта за Украйна (който включва също подкрепа за Израел и Тайван) със засилване на сигурността на южната граница на САЩ и затягане на мерките за борба с незаконната миграция.

Според The ​​Hill разглеждането на законопроекта за помощта за Украйна тази седмица няма да бъде толкова лесно, тъй като Конгресът също ще трябва да предотврати "шътдаун", тоест спиране на работата на правителствени структури без одобрено финансиране.

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Експерти казват, че Остин ще се сблъска със скептична публика в Европа

Джонсън вече даде да се разбере, че възнамерява първо да разгледа въпроси, свързани с работата на правителството, и едва след това да се върне към законопроекта за помощта на други държави, пише изданието.

Ако законът в подкрепа на Киев не бъде приет тази седмица, разглеждането му може да започне чак на 9 април, когато Конгресът се връща на работа след Великден.

"Според много демократи изтощените украински сили не могат да чакат толкова дълго", пишат авторите. Те напомнят, че поради липсата на американска военна помощ украинските въоръжени сили загубиха град Авдеевка в Донецка област и продължават бавно да отстъпват.

В същото време Джонсън все още не е обяснил как и кога точно смята да реши въпроса със законопроекта за подпомагане на Киев.

От една страна, той казва, че разбира необходимостта от отпускане на нови средства за Украйна възможно най-бързо, от друга страна, той предлага да се помисли за различни варианти.

Освен всичко друго, Джонсън каза, че при обсъждането на помощта за Киев все пак трябва да се вземат предвид въпросите за защитата на границите на САЩ, спомена възможността за подкрепа на Украйна под формата на заеми, а не безвъзмездни средства, а също така предложи конфискуване на руски активи за изпращане на нови пакети американска помощ.

Байдън: След Рузвелт и аз сега ще събудя Конгреса, че в Европа се води война
Обновена

Байдън: След Рузвелт и аз сега ще събудя Конгреса, че в Европа се води война

Реч на президента за състоянието на съюза