Във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се опита да убеди европейските съюзници, че администрацията на президента Джо Байдън все още е ангажирана с подкрепата на Украйна, въпреки че Вашингтон по същество е изчерпал парите си, за да продължи да въоръжава Киев и има малко признаци, че Конгресът ще предприеме действия за попълване на средства, предава "Ройтерс".

Председателят на републиканската Камара на представителите Майк Джонсън досега отказва да свика гласуване на законопроект, който ще предостави 60 милиарда долара на Украйна, а Белият дом се бори да намери начини да изпрати помощ на Киев, който се бори с руските сили за вече две години.

Остин ръководи месечната среща, известна като контактната група за отбрана на Украйна (UDCG), която се провежда във военновъздушната база Рамщайн в Германия, в която участват около 50 съюзници, които подкрепят военно Украйна.

"Съединените щати няма да позволят Украйна да се провали... Тази коалиция няма да позволи Украйна да се провали", каза Остин в началото на срещата.

Остин, който пътува за първи път тази година след лечението на рак на простатата, не каза как Вашингтон ще подкрепи Украйна без допълнително финансиране и не спомена конкретно Конгреса.

Длъжностни лица казват, че липсата на налично финансиране вече оказва влияние на място в Украйна и украинските сили трябва да управляват оскъдните ресурси.

"Мисля, че нашите съюзници са напълно наясно с нашата ситуация с финансирането и украинците повече от всеки друг поради недостига, който е резултат от това, че не сме в състояние да ги снабдим", каза високопоставен служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност .

Миналата седмица администрацията на Байдън каза, че ще изпрати 300 милиона долара военна помощ на Украйна, но добави, че това е изключителен ход след неочаквани спестявания от военни договори, които Пентагонът направи.

Длъжностни лица не са изключили, че могат да намерят допълнителни спестявания, но казват, че тази сума няма да е достатъчна, за да компенсира липсата на действия от Конгреса.

Експерти казват, че Остин ще се сблъска със скептична публика в Европа.

"Става все по-трудно и по-трудно за американските лидери да пътуват до Европа с посланието, че Съединените щати са ангажирани с Украйна в дългосрочен план", каза Рейчъл Рицо, старши сътрудник в Европейския център на Атлантическия съвет във Вашингтон.

"Посланието на този дългосрочен финансов, военен и икономически ангажимент е в противоречие с реалността на това, което се случва на Капитолийския хълм", добави Рицо.

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Той може да се опита да бъде посредник между Париж и Берлин

На съвместна пресконференция в Берлин в петък германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският премиер Доналд Туск потвърдиха подкрепата си за Украйна, чиито войски с недостиг на боеприпаси са изправени пред най-трудните битки от първите дни на руската инвазия преди две години .

Европейската подкрепа става все по-ключова, тъй като Байдън не успя да получи голям пакет от помощ за Украйна през Конгреса и голяма част от външнополитическата му енергия е фокусирана върху войната в Газа.

Но американски служители казват, че реалността е, че без Съединените щати европейската подкрепа за Украйна няма да е достатъчна, за да се защити от руските сили.

"Няма начин нашите съюзници наистина да обединят сили, за да компенсират липсата на подкрепа от САЩ", каза високопоставеният служител на отбраната на САЩ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия подготвя нова офанзива срещу Украйна, която да започне в края на май или лятото.

Украйна се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това

Украйна се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това

Кое е по-важно за Европейския съюз: присъединяването на Украйна към блока или европейските фермери?