Администрацията на президента Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще изпратят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, съобщи "Ройтерс".

Агенцията припомня, че това е първата подобна стъпка от месеци насам, тъй като допълнителните средства за Киев остават блокирани от републиканците в Конгреса.

Белият дом се опитва да намери начини да изпрати повече военна помощ предвид ситуацията на бойното поле в Украйна. 

Републиканските хардлайнери се противопоставят на помощта за Киев.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че финансирането идва от непредвидени икономии на разходи по договори с Пентагона и ще бъде използвано за артилерийски снаряди и боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

"Тези боеприпаси ще поддържат оръдията на Украйна в бойна готовност за известен период, но само за кратък период", призна Съливан пред репортери.

"Този пакет далеч не е достатъчен, за да задоволи нуждите на Украйна на бойното поле, и няма да предотврати изчерпването на боеприпасите в Украйна", каза Съливан.

За новия пакет оръжия съобщи за първи път "Ройтерс" по-рано във вторник.

Rheinmetall ще построи завод за снаряди в Украйна

Rheinmetall ще построи завод за снаряди в Украйна

Не се разкриват подробности

Последното изтегляне на оръжия беше през декември 2023 г., когато средствата за попълване на запасите паднаха до нула.

Представители на САЩ също така са разгледали варианти за конфискуване на около 285 млрд. долара руски активи, блокирани през 2022 г., и използване на парите за заплащане на въоръжението за Украйна.

Съобщението бе направено в момент, когато президентът и министър-председателят на Полша се срещат с президента Джо Байдън в Белия дом по-късно във вторник, за да разговарят за начините за засилване на подкрепата за Украйна.

Използването на върнатите средства за попълване на запасите отваря тесен прозорец, който спешно да позволи изпращането на повече помощ от съществуващите запаси, докато администрацията на Байдън чака допълнителното финансиране да бъде прието от законодателите.

Си Ен Ен: Русия произвежда два пъти повече снаряди месечно, отколкото САЩ и ЕС могат да изпратят на Украйна

Си Ен Ен: Русия произвежда два пъти повече снаряди месечно, отколкото САЩ и ЕС могат да изпратят на Украйна

Москва е увеличила и броя на работниците и смените в отбранителната индустрия

Байдън, демократ, подкрепи военната помощ за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., докато вероятният му републикански опонент на изборите в САЩ на 5 ноември, бившият президент Доналд Тръмп, има по-изолационистка позиция.

Републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, съюзник на Тръмп, досега отказваше да свика гласуване по законопроект, който щеше да осигури още 60 млрд. долара за Украйна.

Мярката е приета от управлявания от демократите Сенат, а и републиканците, и демократите в Камарата на представителите твърдят, че тя ще бъде приета, ако републиканските лидери на Камарата разрешат гласуването.

Съюзниците събрали средства за 800 хиляди снаряди за Украйна

Съюзниците събрали средства за 800 хиляди снаряди за Украйна

Чешката република координира кампанията

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ настояха спешно пред членовете на Камарата на представителите във вторник да одобрят допълнителна военна помощ за Украйна, като заявиха, че това не само ще подкрепи Киев в борбата му с Русия, но и ще възпре китайската агресия.

В понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ситуацията по фронта на войната на страната с Русия е най-добрата от три месеца насам, като войските на Москва вече не напредват след превземането миналия месец на източния град Авдеевка.

В интервю за френската телевизия BFM Зеленски заяви, че Украйна е подобрила стратегическата си позиция въпреки недостига на оръжие, но предположи, че ситуацията може отново да се промени, ако не бъдат осигурени нови доставки.

Германия търси в Индия снаряди за Украйна

Германия търси в Индия снаряди за Украйна

Индийските власти са особено внимателни с отношенията си с Москва

По-рано той заяви, че Русия подготвя нова офанзива срещу Украйна, която ще започне в края на май или през лятото. Зеленски заяви, че от февруари 2022 г. досега са били убити 31 000 украински войници.

Превземането на Авдеевка от Русия даде възможност на силите на Кремъл да си поемат дъх при защитата на контролирания от Русия областен център Донецк, намиращ се на 20 км на изток.

По-рано този месец високопоставен военен командир заяви, че украинските войски са били принудени да напуснат няколко населени места в съседство с Авдийвка поради продължаващото настъпление на Русия на фона на изчерпващите се запаси от боеприпаси.

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Зов за подкрепа срещу руската агресия

Дания ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ, включващ артилерийски системи "Цезар" и боеприпаси на стойност около 2,3 млрд. датски крони (336,6 млн. долара), се казва в изявление на датското министерство на отбраната от вторник.

Страните от Европейския съюз са на път да се споразумеят за ново допълване на фонда, използван за финансиране на военни доставки за Украйна, с 5 млрд. евро (5,46 млрд. долара), съобщи във вторник "Файненшъл таймс", позовавайки се на четирима служители, информирани за дискусиите.