Украйна изпитва огромен недостиг на боеприпаси. Това каза пред CNN външният министър на страната Дмитро Кулеба, който даде интервю за телевизията.

Той отбеляза, че европейските партньори на Украйна досега не са обръщали нужното внимание на военното производство, защото са живели в "ерата на мира", но тази ера е отминала и Европа трябва да промени ситуацията в областта на военноотбранителната промишленост. Той нарече Украйна мястото, където се защитава Европа, и призова да ѝ се изпращат оръжия.

Министърът посочи и забавянето на предоставянето на помощ от страна на САЩ. Той заяви, че уважава вътрешната политика на Вашингтон и необходимостта от приемане на законодателство в подкрепа на Киев чрез обсъждане, но доставката на боеприпаси във военната зона отнема време и докато процесът се проточва, украинските войници плащат за това с живота си.

"Всеки ден на дебати на едно място означава нови смъртни случаи на друго", подчертава Кулеба.

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Чарлз III: Украйна вдъхновява свободния свят

Сърцето ми е с всички жертви

Министърът допълни, че самата Украйна е увеличила военното си производство, започнала е да произвежда снаряди, които не е произвеждала от години, и тази година планира да произведе над 1 милион дрона. Киев прави всичко по силите си в това отношение, добави Кулеба, но не може сам да се осигури напълно.

CNN съобщи в репортаж от зоната на военните действия, позовавайки се на командир на батарея от 26-а артилерийска бригада "Артьом", че украинските сили сега са принудени да "пестят снаряди" и поради това не нанасят удари в някои ситуации, въпреки че в миналото не е имало такива ограничения.

През февруари Чешката република заяви, че е открила извън ЕС половин милион снаряда калибър 155 мм и 300 000 снаряда калибър 122 мм за Украйна.

Страната поиска помощ от другите членове на ЕС, за да ги плати, като Financial Times писа, че европейските страни търсят спешно финансиране от 1,5 млрд. долара за тази цел. Преди година Брюксел обеща да достави на Киев 1 млн. снаряда за 12 месеца, но след това призна, че няма да осигури този обем.

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Идват късно и носят малко. Приятелите на Украйна

Властите в Киев са изправени пред комплексен проблем от материално, психологическо и кадрово изражение