В неделя лидерите на Конгреса на САЩ представиха двупартийни законопроекти за финансиране на част от правителствените агенции, с които се цели да се предотврати надвисналата заплаха от частично спиране на работата след по-малко от седмица, съобщи The Hill.

Ако законопроектите бъдат приети, те ще осигурят 450 млрд. долара за министерствата на земеделието, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градоустройството, въпросите на ветераните, правосъдието, търговията и енергетиката до края на финансовата година.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър заяви след представянето на пакета от законопроекти, че двете партии са успели да постигнат компромис по отношение на финансирането, който ще позволи на "правителството да работи без съкращения".

От своя страна републиканците, които настояват за съкращаване на федералните разходи, претендират за "победа за всички", като рекламират намаляване на финансирането на Агенцията за опазване на околната среда, Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви и ФБР, пише изданието.

То отбелязва, че републиканците също така приветстват промените за засилване на надзора върху чуждестранната собственост върху земеделски земи и за предотвратяване на "продажбата на петрол от Стратегическия петролен резерв на Китай".

"Дори и с разделено правителство и исторически малко мнозинство в Камарата на представителите, републиканците работиха усилено, за да променят успешно разходните политики и приоритети на федералното правителство за фискалната (...) 2023 г., от което ще спечелят американските данъкоплатци", заяви председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Байдън обвини крайнодесните републиканци за евентуалния шътдаун

Нова криза за Белия дом

В началото на март президентът на САЩ Джоузеф Байдън подписа временен бюджет за правителството, с който ще се избегнат смущения във финансирането му и спиране на работата, съобщиха от Белия дом.

По-рано законопроектът беше подкрепен и от двете камари на Конгреса на САЩ.

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври

Сегашните временни лимити за финансиране на федералното правителство изтичат за различните агенции на 1 и 8 март. Новата инициатива ги удължава съответно до 8 и 22 март, като дава на законодателите допълнително време за приключване на работата по пълноценен годишен бюджет.

Група крайнодесни републиканци доведе правителството до ръба на спиране или частично затваряне три пъти през последните шест месеца.

Както е известно, Украйна изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси, особено тежки артилерийски снаряди. Тя загуби позиции на изток, след като си върна около половината от територията, завзета от Русия.

Камарата се завърна във Вашингтон на 28 февруари след ваканцията.