Белият дом поиска от Конгреса да приеме краткосрочно удължаване на правителственото финансиране, за да се избегне частично затваряне на правителството на 1 октомври (шътдаун), съобщава Washington Post. През това време продължават преговорите за бюджета.

"Въпреки че продължава ключовата работа за постигане на двупартийно, двукамарно споразумение относно бюджетните кредити за фискалната 2024 г. е ясно, че ще е необходима краткосрочна резолюция следващия месец", каза говорителка на Службата за управление и бюджет.

Текущото финансиране за повечето правителствени програми изтича на 30 септември. Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври, голяма част от правителствените функции ще бъдат затворени. Припомняме, че миналата година по това време ситуацията е била подобна.

С 1,7 трлн. долара САЩ се спасиха от шътдауна

С 1,7 трлн. долара САЩ се спасиха от шътдауна

Законопроектът беше приет от горната камара с 68 на 29 гласа

За необходимостта от законопроект за временни разходи, който да може да продължи до края на ноември, се знае от месеци.

Всяка година Конгресът внася над 12 законопроекта за финансиране, които са с цел да поддържат работата на повечето федерални програми.

Остават само седмици преди крайния срок, а до тук е одобрен само един от тези 12 законопроекта.

"Мисля, че ще завършим с краткосрочна резолюция на Конгреса, вероятно през декември, докато се мъчим да разберем точно какво ще бъде нивото на разходите на правителството" коментира вчера лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Очаква се решението да бъде свързано с получаването на нови спешни средства за справянето с природни бедствия в страната, както и за подкрепа на Украйна.

САЩ дават на Украйна още 250 млн. долара военна помощ

САЩ дават на Украйна още 250 млн. долара военна помощ

Пакетът включва допълнително военно оборудване

Подробностите все още се уточняват.