Руските нашественици са окупирали село Ласточкино, разположено западно от Авдеевка. Това съобщиха анализатори на ресурса DeepState.

"Врагът е окупирал Ласточкино... Продължават да оказват натиск върху Севера и Орловка" - се посочва в съобщението.

Преди това боецът от 24-та ОШБ "Айдар" Станислав Бунятов с повиквателен знак "Осман" в своя Telegram-канал съобщи, че частите на Въоръжените сили на Украйна са били принудени да се изтеглят от Ласточкино, за да избегнат блокирането на логистичните маршрути и запазването на личния състав.

Представител на оперативната група войски "Таврия" на украинските въоръжени сили Дмитрий Лиховой каза, че украинските войски са се оттеглили към западните покрайнини на село Ласточкино,

По-рано няколко украински източника, включително проектът Deep state, писаха, че Ласточкино е преминало под руски контрол.

Лиховой обаче каза, че боевете в това населено място продължават.

"В Авдеевско направление частите на украинските сили за отбрана се изтеглиха в западните покрайнини на село Ласточкино, където заеха подготвени отбранителни позиции", каза Лиховой пред изданието "Украинская правда".

В коментар за "Громадский" той добави: "Ожесточените боеве продължават, врагът постоянно използва управляеми бомби, артилерия и FPV дронове".

Ласточкино е малко село, чието население преди войната е около 600 души.

След като поеха контрола над украинския град Авдеевка, за който водиха тежки сражения от октомври 2023 г., руската армия продължи да напредва още на запад. 

Превземането на Авдеевка, след месеци на битки с тежки жертви и от двете страни, беше първата значителна победа на Русия след превземането на град Бахмут миналия май. Град Авдеевка имаше символично значение и за двете страни - градът е оспорвана територия още от началото на войната между Русия и Украйна през 2014 г. и на практика беше фронтова линия през цялото десетилетие.