Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и председателите на ключови комисии, занимаващи се с националната сигурност, разработват свой собствен пакет за помощ за Украйна, съобщава ЕнБиСи. Това е алтернатива, която се надяват да мине в Конгреса, без да отблъсне консерваторите, които се противопоставят на по-нататъшното финансиране на разкъсаната от война държава.

Планът е все още в предварителен етап. Републиканците, които подкрепят Украйна, искат да бъдат подготвени да се заемат със законодателството веднага щом Конгресът определи друг краен срок за спиране на правителството на 22 март. По-дългото чакане може да означава отлагане на помощта за месец април, предвид планираната двуседмична ваканция в Конгреса в края на март.

Сред предлаганите предложения е третирането на част от невоенната помощ под формата на заем, поясни председателят на Камарата на външните работи Майк Маккол. Икономическата помощ в подкрепа на общата функция на правителството на Украйна и неговите дългосрочни усилия за възстановяване ще бъде предмет на заем съгласно този план. Руските активи, конфискувани от правителството на САЩ чрез санкции, също могат да бъдат използвани като обезпечение за заеми за украинците, добави той.

Предлагането на заеми като част от пакета има за цел да помогне за облекчаване на опасенията на консерваторите в Камарата на представителите, които критикуваха милиарди американска помощ за Украйна и посочиха, че няма да подкрепят изпращането на допълнителни долари на данъкоплатците на САЩ без дългосрочен план за спечелване на войната.

Байдън призова Конгреса за бързи действия за шътдауна и помощта за Украйна

Байдън призова Конгреса за бързи действия за шътдауна и помощта за Украйна

Демократи и републиканци отново размениха остри реплики

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ, републиканец, изрази скромен интерес към новото предложение. Според Маккол предложението ще направи Русия поне частично отговорна за плащането на възстановяването на Украйна. Разглеждаме два фактора. Единият е моят закон, който ще ни позволи да запорираме активи, свързани с руски суверенни активи, които са били санкционирани, за да помогнат за плащането на военните престъпления на Русия. Това е много популярна идея в Камарата. И второ, програмата за заеми. В края на деня руските суверенни активи биха платили за това или просто щяха да изпаднат в неизпълнение, изтъкна той.

Белият дом: Не сме магьосници, Конгресът да гласува помощта за Украйна

Белият дом: Не сме магьосници, Конгресът да гласува помощта за Украйна

Джейк Съливан смята, че украинците се изтеглиха от Авдеевка заради липса на боеприпаси

Ръководената от демократите сенатска комисия по външни отношения прие с голямо мнозинство своята версия на Закона в края на януари, но ръководството не е поставило законопроекта в Сената, защото това може да разруши чувството за спешност Украйна да получи помощта, от която се нужда.

Линдзи Греъм подкрепи идеята за заема в интервю миналата седмица, като приписа заслугата на бившия президент Доналд Тръмп. Греъм, която преди време подкрепяше безусловната помощта за Украйна, помогна за отхвърлянето на пакет за помощ в Сената по-рано тази година, като изтъкна, че Тръмп се противопоставя и предпочита структура на заем.

Запитан за идеята за заем миналия месец, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че може да има място за заеми в чуждестранна помощ, но изключи възможността това да се приложи за Украйна. Когато имаме работа със страна, която се бори за живота си, като Украйна, говоренето за заеми, вместо да се предоставя необходимото вливане на пари, само ще влоши икономическите проблеми на тази страна, смята той.

Майк МакКол настоява работата по нов пакет за помощ за Украйна да започне скоро, предполагайки, че Камарата ще напише свой собствен законопроект и ще го изпрати обратно в Сената. Не се интересуваме от пинг-понг мач. Искаме да имаме солиден законопроект, който да можем да приемем тук и вярвам, че можем, да го изпратим до Сената и да отидем в Белия дом, добави той.