Европейските финансови министри приеха план, чрез който да се улеснят трансграничните плащания в страните от Европейския съюз и да се наложат нови правила за ограничаване на политическото влияние върху придобивания в банковия сектор, съобщи АП.

Финансовите институции вече обещаха до 2010 година да направят плащанията в 13-те страни, въвели еврото, толкова лесни, колкото те са вътре в една държава.
Правилата, при които да става това, трябва да бъдат одобрени от правителствата и от Европейския парламент.

Сегашната система, при която някои държави изискват от компании да разкрият нов, местен филиал, може да бъде тромава и да е пречка пред предлагането на услуги в други страни от ЕС.

Ако парламентите приемат промените на национално и европейско ниво в срок, новите правила ще влезнат в сила през ноември 2009 година.

Според Европейската комисия те ще спестят на европейската икономика между 50 и 100 милиарда евро годишно чрез отпадане на допълнителните такси за трансгранични плащания.

Европейските министри постигнаха съгласие и за нови правила, които ясно постановяват какво могат и не могат да правят централните банки по отношение на придобивания на банки.

Сега централните банки могат предотвратят или поне да забавят сделки, ако смятат, че купувачът може да попречи на финансовата стабилност в съответната държава.

Новите правила дават по-кратки срокове на банковите надзиратели, за да вземат решение по дадено предложение и ги задължават да установят общи стандарти за определяне репутацията на купувача.