Предложението на ЕК за намаляване на потреблението на газ с 15% е в противоречие с твърденията на политиците, че техните страни вече не са зависими от руските енергийни ресурси, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция след разговорите в Москва, цитиран от изданието "Индекс".

Сиярто пристигна в Русия на 21 юли, след като унгарските власти наложиха извънредно положение в енергетиката и решиха да закупят 700 млн. куб. м газ в допълнение към договорените количества.

Латвия забрани доставките на руски газ от 2023 г.

Латвия забрани доставките на руски газ от 2023 г.

Ще разрушат и 69 мемориала и паметници, прославящи съветския и нацисткия режим

"През последните месеци чух от водещи западноевропейски политици, че са решили всичко. Те са намерили алтернативни източници, купуват природен газ от други страни и са се отървали от зависимостта си от Русия. а откъде идва алармата?" - попита унгарският външен министър.

Той отбеляза, че закупуването на газ "не е идеологически, а физически въпрос": отоплителният сезон наближава и "е безполезно политиците да казват, че има газ, когато няма газ".

Тази седмица Европейската комисия предложи да се намали използването на газ с 15% от 1 август тази година до 31 март 2023 г. поради опасения от намаляване на доставките от страна на Русия. Испания, Гърция и Португалия вече възразиха.

Транзитът на руски газ през Украйна удари историческо дъно

Транзитът на руски газ през Украйна удари историческо дъно

Москва искала "да принуди цивилизования свят да преговаря със страна, извършваща кървави престъпления в сърцето на Европа"

Европейските страни са "допуснали грешки" и сега търсят виновни и призовават гражданите да пестят вода и електроенергия, за да "разгневят Путин", заяви руският президент. "Снимка, на която е изобразен мъж, а в долната част има надпис: "Искаш ли да разгневиш Путин, измий само тези четири места". И това се вижда - тук, тук, тук, тук, тук. Какво е то? Те са се побъркали напълно, знаете ли", каза Владимир Путин.